Načítání...





PODZEMI.org

Fotogafie starých důlních děl, štol, jeskyní, tunelů, stok, kolektorů...
❮❮Sdílet

Štola Naděje - Amálino údolí - Kašperské Hory

Prospektoři česko - kanadské firmy TVX Boohemia důlní odhadovali zásoby zlata v prostoru východně od Kašperských Hor na 100 tun. Moderní průzkum zlatonosných ložisek probíhal od roku 1982 v reakci na zvyšování ceny zlata na světě.
Po podniku Geoindustria získala práva na průzkumové práce na přelomu let 1993-94 TVZ Bohemia dolní a. s. Byly prováděny revize hornických prací, geofyzikální průzkum a fyzikální průzkum a geologické mapování. Aplikována byla půdní metalometrie - zjišťování obsahu zlata ve vzorcích půdy. Středně hluboké šikmé vrty pod úhlem 30stupňů ukázaly v centrální části ložiska výskyt až 64 g zlata v jedné tuně horniny. Úspěchy vedly k založení štoly Naděje. Úsilím správy města a ekologických aktivistů byly práce ve štole v roce 1998 zastaveny.
Štola Naděje byla ražena do Suchého vrchu od roku 1989. Úvodní překop severním směrem je dlouhý 800m. Včetně směrných chodeb do stran a překopů obsahuje štola celkem kolem tří kilometrů. Za mřížemi portálu lze pozorovat zbytky technického vybavení díla ze 70ých až počátku 90ých let 20. století - koleje, zbytky vzduchotechniky, důlní vozíky atd.